A finn gyertya vagy a svéd tűz télen is lehetővé teszi a sütést
Ajánlatunk az Ön számára
A svédtüzet indiai fáklyának, kanadai tűznek vagy finn gyertyának, Jätkänkynttilä-nek is nevezik. Lefordítva szó szerint azt jelenti, hogy "az ember gyertyája", és valójában egy fahasáb, amely lehetővé teszi a fának, hogy úgy égjen, mint egy kandallóban. A fában levő réseknek köszönhetően bejut az oxigén, és emiatt csak a rönk belseje ég. Ennek eredményeképpen a fa sokkal gazdaságosabban ég, és könnyedén felmelegítheti az ételt vagy például a kolbászt kolbászsütéskor. Csak helyezzen egy hagyományos serpenyőt az égő rönkre, és bármilyen ételnek lenyűgöző íze lesz tőle a természet kellős közepén.
Bár régen fontos eszköz volt a zord természeti körülmények között, ma is jelentős a felhasználása. Egy ilyen tüzet bárhol könnyen meggyújthatunk, nem kell tűzrakóhelyet építenünk, hűvösebb estéken pedig egy égő rönk ideális és különösen természetes hő- és fényforrás. Ha főzéshez vagy ételek melegítéséhez használja, akkor az ételt tegye egy fatálba. A fa sokkal tovább tartja a hőt, mint például a porcelán vagy más "hidegebb" anyagok.
Ahonnan a szél fúj
Állítólag a távoli, havas Lappföldről származik, ahol az embereknek a kemény téllel kellett megbirkózniuk. Elsősorban az erdei munkások között terjedt el, akiknek tűzre volt szükségük, hogy a távoli vadonban megfőzhessék az ételt, de nem volt hely vagy idő hagyományos tűzrakóhely építésére. Ilyenkor vagy közvetlenül a serpenyőből ették az ételt, vagy villát használtak a sütéshez, vagy fatálakba töltötték a felmelegített ételt. A rönk egyszerűen elégett és elszenesedett, a környező hó pedig teljesen kioltotta.
Hogyan gyújtsunk svéd tüzet
Ha úgy dönt, hogy finn gyertyát vásárol, akkor az egy kénes kanóccal van ellátva a könnyű meggyújtás érdekében. Minél kisebb a rönkön lévő lyuk, annál nehezebb meggyújtani. Ebben például a különböző gyújtószerszámok segíthetnek. Azonban természetes termékek is használhatóak kiindulási alapként - fűrészpor, száraz fakéreg, faforgács, szalma és toboz például mind felhasználható a tűzgyújtáshoz. Az erdő termését is felhasználhatja, ha úgy dönt, hogy maga készíti el a terméket. Az éghető anyagokat egyszerűen beleteheti a lyukba, és meggyújthatja.
Hogyan készítsen saját maga finn gyertyát
A svéd tűz egyre népszerűbb a kerti partikon, különösen a hidegebb hónapokban. De a nyaralók és a vidéki esti grillezés szerelmesei is használják. Előfordulhat, hogy elmegy a nyaralóba, és nem biztos, hogy tud finn gyertyát venni. Ebben az esetben van egy nagyon egyszerű barkácsolási útmutatónk, amivel elkészítheti saját svéd tüzét.
Az elkészítéséhez többféle mód létezik. Ha tud bánni a fejszével, akkor a rönköt 6 kisebb rönkre hasítsa, majd kösse össze ezeket - a lyukakba pedig kérget, fa darabkákat vagy szalmát tehet, és a fent leírtak szerint gyújtsa meg.
A láncfűrésszel kapcsolatos utasítások úgyszintén egyszerűek. Vágjon keresztben egy fatörzset (nagyjából a rönk ¾-éig), tegye az éghető anyagokat az így keletkezett lyukba, és gyújtsa meg.
Azt az eljárást választottuk, amely számunkra a legegyszerűbbnek és a legkevésbé megterhelőnek tűnik, így előállítása bárki számára elvégezhető.
Mire lesz szükségünk?
- Egy rönk gyantás fára (a rönk ne legyen túl hosszú)
- Fúró hosszabb fúrószárral
- Kénes kanóc, vagy szurok, kéreg, faforgács, vagy bármilyen más természetes gyújtóanyag.
Eljárás
- Kiválasztunk egy megfelelő rönköt. Ez teljes mértékben az Ön preferenciáitól függ. A lucfenyő könnyebben meggyújtható és kellően gyantás, míg a tölgy hosszú ideig ég. Ha kéreggel borított rönköt választunk, az a gyertya használata előtt egy ideig rusztikus dekorációként is szolgálhat.
- A fahasáb nem lehet túl hosszú. Miért? Először is nehéz lenne kifúrni, és a túl hosszú rönk félig megég, és a fahasábok egymásba esnek - tehát ha rönkön akarunk főzni, ez a helyzet nem ideális számunkra.
- Vegyünk egy rönköt, amelyet felülről fúróval átfúrunk majdnem a végéig.
- Ezután megfúrjuk oldalról, és szellőző nyílásokat képzünk benne.
- Helyezze a kívánt hosszúságú (a rönk méretétől függő) kénes kanócot a lyukba.
- A fába gyúlékony, természetes anyagokat (gyantát, szálkákat, kéreget, pálákat) is beletehet.
- Most már készen áll a svéd gyertya. Ha több alapanyaggal rendelkezünk, több gyertyát is készíthetünk. Jól jönnek majd a téli estéken, és a kertben is gyönyörű dekorációnak számítanak.