Kókuszdió
A kókuszdiófa öreg kókuszpálmák ültetvényeiből származik. Minden egyes fa (Cocos nucifera) körülbelül 70 éves koráig terem, amikor is gazdasági életének végére ér, és kivágják, hogy előkészítsék a terepet a jövőbeli termésnek. A trópusokon évente több millió pálmát vágnak ki.
A kókuszdió hasonlít a mahagónira, viszont arany és ébenfa uralkodó árnyalatokkal és rostos szerkezettel rendelkezik, és nem tartalmaz csomókat és hasonló hibákat. Paradox módon a fát csak mellékterméknek tekintik, mivel építésre nem alkalmas. A kókuszdiót elsősorban a terméséért termesztik, amelyet sokféleképpen használnak fel (különösen az élelmiszer- és a textiliparban). Itt is a visszamaradt terméket - a kókuszdió héját - részesítik előnyben.
- Származási hely: Ázsia (Vietnam, Thaiföld, Fülöp-szigetek)
- Jellemzők: nedvességálló, alkalmas a konyhában
- Megjelenés: sötét arany árnyalatú és finom szerkezetű.
★ Érdekes tény: Botanikai szempontból a kókuszdiófa gyümölcse drupes, nem pedig a kókuszdió. A kókuszdió ehető része valójában a magja.